Nieuws

Home/Nieuws
Nieuws2024-03-14T09:22:17+01:00

Ga mee op reis met de pastorale eenheid

Op dinsdag 15 oktober 2024 gaan we weer op reis met onze pastorale eenheid. Na een mooie reis door de werkgroep diaconie, mogen we dit jaar vanuit de “Catechese en Verkondiging” een blik werpen op iets moois en nieuws. Ga jij mee op ontdekking?

In de voormiddag trekken we naar Genk. Op de oude terreinen van de Zoo van Zwartberg staat “La Biomista”, een kunstproject om te doen met een gids. Een wandeling op de duizenden gemakjes van maximum 1.7 km over verharde weg, voor iedereen toegankelijk. We laten ons onderdompelen in een wereld die we niet kennen, die ons aan het nadenken zet. Een kunstenaar die op zijn manier probeert te bouwen aan een nieuw project… Voor of tegen die moderne kunst? Dat maakt het net zo boeiend!!!

’s Middags gaan we eten in het “volkstehuis” te Hasselt, een sociaal restaurant waar iedereen welkom is en waar we zo ook weer de minsten onder ons kunnen steunen.

In de namiddag gaan we dan even op bezoek bij de buren, niets spectaculairs maar wel een boeiend verhaal om eens te horen hoe ze het in een ander bisdom aanpakken. We bezoeken het bisdom Hasselt in het pastoraal centrum. Een bezinningsmoment in de kapel, een stukje geschiedenis over het vroegere seminarie met een filmpje, een blik in de theologische bibliotheek, een bezoekje aan de winkel, een wandeling op het brevierpad van de seminaristen, een lekker kopje koffie en een boeiend verhaal hoe vandaag de jeugddienst, de dienst van het onderwijs, de roepingen allemaal in 1 huis proberen te bouwen aan de kerk van morgen…

Natuurlijk doen we dit alles met de bus… en willen we zo spoedig mogelijk weten hoeveel deelnemers er zijn. Schrijf je dus nu al in … meer info volgt spoedig. We proberen de prijs te houden tussen de 40 en de 50 euro voor de hele dag, eten en drinken tijdens de maaltijd inbegrepen. Voor wie de prijs een probleem zou zijn, geen zorgen… iedereen kan mee. Inschrijven kan bij pastoor Dirk via [email protected] of gewoon even je naam en adres opgeven aan hem… Betaling volgt later als alles wat concreter is.

april 12th, 2024|

Communiedata 2025

Vele mensen vragen ons de communiedata van 2025. Deze zijn verspreid in de scholen en staan nu ook hier op onze site!

 

Vormsel 2025: Zaterdag 17 mei 2025 in de kerk van St.-Dimpna

Er zijn vier vormselvieringen 9.00, 11.00, 13.00 en 15.00. Wie in welke groep zit wordt meegedeeld als we de groepssamenstelling kennen, na de inschrijvingen.

 

Vormsel MPI Oosterlo: 6 juni 2025 om 14.00 u.

 

Data EERSTE COMMUNIE voor 2025:

Bel: Zaterdag 10 mei 2025 om 14.00 in de kerk van Bel

St.-Franciscusparochie:

Kern Larum: Zaterdag 10 mei 2025 om 14.00 (in kerk Larum)

Kern Punt – Kern Elsum:  Zondag 11 mei 2025 om 10.30 (in kerk Elsum)

Stelen/Zammel/Oosterlo:  Zondag 25 mei 2025 om 9.30 in de kerk van Stelen

Holven: Zondagen 11 mei en 1 juni 2025 om 10.30 in de kerk van Holven (de datum per kind wordt bepaald bij inschrijving)

Winkelomheide:  Zaterdag 31 mei 2025 om 14.00 in de kerk van Winkelomheide

St.-Dimpna: Zaterdag 7 juni 2025 om 14.00 in de kerk van St.-Dimpna

Ten Aard: Zaterdag 7 juni 2025 om 14.00 in de kerk van Ten Aard

Kinderen op grondgebied St.-Amands kunnen kiezen waar ze hun eerste communie doen, er is in deze kerk geen viering en voorbereiding meer.

 

Eerste communies MPI: nog te bepalen

 

Via de scholen zal in september weer een algemene folder bezorgd worden met alle info over de eerste communiewerking en vormselwerking. De data zijn een samenspel en evenwicht, rekeninghoudend met verschillende factoren. Daar Pasen in 2025 laat valt, zijn de communiedata natuurlijk ook later op het werkjaar.

Via deze weg ook een hartelijk woord van dank aan de scholen voor hun bereidwillige medewerking al vele jaren lang, de catechisten en andere parochiemedewerkers voor hun vrijwillige inzet ook al vele jaren lang.

Met vragen kan u altijd terecht bij mij, Dirk Van den Broeck, op 014/580666 of [email protected]

april 4th, 2024|

Rust zacht Mia

Op zaterdag 10 februari nemen we in onze pastorale eenheid afscheid van onze pastorale werkster Mia Schoofs. Mia was jarenlang actief lid van het team van de vroegere federatie en werkte vooral als PW in Winkelomheide. De afscheidsviering gaat door in de kerk van St.-Amands om 10.00 u.

Via deze weg bieden wij de familie onze oprechte deelneming aan en wensen hen veel sterkte. We bidden dat Mia mag thuiskomen bij God.

Overlijdensbericht Mia Schoofs

februari 7th, 2024|

We vierden samen mee Sint – Antonius in Bel!

Zondag 21 januari was het weer zo ver! We vierden de jaarlijkse “Antoniusviering” in de kerk van Bel. Om 10.00 u. waren we van harte welkom in de eucharistieviering met daarna de dierenzegening op het kerkplein! In een volle kerk gaf het koor van Bel het veste van zichzelf. De viering in de kerk zit boordenvol traditie. Zo begint ze met het naar voor dragen van het reglement van de Toontjesviering. Geëscorteerd door de Franse soldaten wordt dit bijzondere kostbaarheid naar voor gedragen en aan het altaar geplaatst. Het reglement bevat de instructies voor dit feest. Een traditie die we graag in ere houden en die er op wijst dat er aan deze viering een hele symboliek gekoppeld is. Bij de offerande brengt men de traditionele varkenskop naar voor. Een gave van de boeren aan de kerk, die na de viering per opbod wordt verkocht om geld in te zamelen. Symbolisch gaan de kinderen, verkleed als “boerke” met de schaal rond om de offergaven van de mensen in de kerk op te halen. Op het einde van de viering is er gelegenheid om het reliek van St.-Antonius te vereren. De priester biedt het reliek ter aanbidding aan, aan de mensen die hun hand er op leggen. Zo vragen we aan God, via St.-Antonius om zegen en bescherming.

Na de viering in de kerk is er de traditionele dierenzegening. Zegenen komt van het Latijnse benedicere, “het goede zeggen”. Met de zegen wenst de priester namens God alle goeds aan mens en dier. Mensen vragen om bescherming en voorspoed voor het komende jaar. Bij de zegening is het aspect van ontmoeting op het kerkplein heel belangrijk. De samengekomen mensen praten met elkaar over “koetjes en kalfjes”, maken kennis met elkaar en zo brengen we mens en dier samen.

We hadden goed weer en hebben er van genoten.

In de krant lazen we een mooi verslag.

https://www.gva.be/cnt/dmf20240121_95330439

 

 

 

januari 17th, 2024|

Trots op alle vormelingen

Op zaterdag 13 januari kwamen 80 vormelingen om 13.00 u. samen op het internet. Ja hoor, met de moderne techniek kregen zij uitleg over de eucharistieviering! Aan de hand van enkele leuke filmpjes leerden zij over bidden, evangelie, God, … Maar na een half uurtje moesten ze zelf aan de slag! Er was keuze uit een tiental thuisopdrachten waar ze actief mee aan de slag gingen. Wil je de resultaten bewonderen? Dat kan! Ga eens langs in de kerk van St.-Dimpna, waar er een kleine tentoonstelling is met mooie brieven aan God, foto’s van heerlijk gedekte tafels, affiches over de kerk, knutselwerkjes rond het evangelie… 1 van onze vormelingen had het heel goed begrepen: “De eucharistieviering is als een voetbalmatch, je begrijpt het of je begrijpt het niet!” Om 15.30 u. kwamen we samen in de kerk van St.-Dimpna waar we op 27 april ons vormsel zullen ontvangen uit handen van vicaris Bruno Aerts. We werden samen stil, zongen en hebben gebeden. Na de viering kwam er een heel berouwvolle vormeling zelfs “sorry” zeggen omdat hij op de chatbox een grapje had gemaakt. Het verhaal van de verloren zoon werd ineens heel concreet! Deze vormeling had het ook begrepen! Wat ook heel fijn was, waren de parochianen uit Geel die kwamen meevieren met onze kinderen en hun ouders. Dank je wel hiervoor, het is voor de catechisten een warm hart onder de riem!

januari 15th, 2024|

Nieuwsbrief