Nieuws

/Nieuws
Nieuws 2018-05-11T18:46:29+00:00

Op bedevaart naar Beauraing

Op woensdag 4 juli gaan wij met onze bisschop Johan Bonny op bedevaart naar Onze Lieve Vrouw met het gouden hart in Beauraing. We vertrekken met de autobus om 08.00 u. aan de kerk van Elsum. Om 11.00 u.  is er eucharistie voorgegaan door onze bisschop. Om 12.30 u.  middagmaal. Om 14.30 u. verzoeningsviering en om 15.30 u. sluiten wij af met Eucharistisch lof en ziekenzegening. De prijs voor de autobus en de bedevaartsbrochure is 23 euro. Voor alle info, en om in te schrijven voor de bedevaart tel. 014/ 59 31 30 (Jef Boonen en Annie Verachtert). Hopelijk hebben we net zoals vorig jaar weer een volle bus bedevaarders!

mei 24th, 2018|

Getuigenis van Marie in een mooie viering

Op dinsdag 15 mei had de jaarlijkse Dimpnaviering plaats in een boemvolle Sint – Dimpnakerk. 14 concelebranten gingen mee voor in de viering. We baden samen, zongen samen en vierden eucharistie. Op het einde gaf Marie een mooie getuigenis over leven in een pleeggezin. Het werd een fijne dag!

“Al twaalf jaar zit ik en het pleeggezin in Geel. Ik zit hier eindelijk goed. Mijn pleegmoeder steunt mij in alles wat ik doe. Ze zorgt dat ik met mijn twee voeten op de grond blijf. Zij zorgt voor mij en ik zorg voor haar, dat is wat familie doet voor elkaar. We lachen samen als één persoon, we voelen elkaar heel goed aan. Mijn pleegmoeder en ik, wij zijn een ijzersterk team. Vrienden voor het leven. Mijn pleegmoeder zorgt voor mij alsof ik haar eigen kind ben. Elke dag staat zij klaar met haar goede raad. Ze steunt me met alles wat ik doe. Ze zet me elke dag op het juiste spoor zodat ik in evenwicht blijf. Als ik me eens minder goed voel, weet ze dat direct, het is dan van mijn gezicht af te lezen. Ik kan op dat moment bij haar terecht. We zijn zielsverwanten.”

mei 16th, 2018|

Tentoonstelling Mon Vangenechten

Van zaterdag 28 april tot zondag 24 juni 2018 in de St.-Dimpna kerk,het Gasthuismuseum,het Stadsarchief en de Academie voor Beeldende Kunst. De originele werken van Mon  komen  uit de nalatenschap Mon Van Genechten in 1973 geschonken door Mon aan de stad Geel en in 2016 uitgebreid door aankoop.

Pater Mon, vroeger inwoner van St.-Dimpna, is terug thuis. Want hij was fier ‘enen van St.-Dimpna’ te zijn. Hij verbleef 16 jaar in China. Van 1930 tot 1938   ‘tussen het volk’ in Chinees – Mongolië om de stiel van houtsnijder en kunstschilder te leren. In 1938 werd hij door de pauselijke nuntius naar Peking geroepen om er  docent schilderkunst aan de FU – JEN universiteit te worden en zich verder te bekwamen in de Chinees christelijke kunst. En hij werd er één van de bezielers van. Zijn taferelen uit het leven van de H .Maria  waren in 1950 te Rome in het Heilig Jaar dé blikvanger van de expo ‘China’.

In de St.-Dimpna kerk hangt zijn,voor de Chinese christenen, belangrijke kruisweg met 14 staties. Verder enkele mooie taferelen van het leven van  de H. Maria op zijde  alsook etsen met religieus karakter.

In het Gasthuismuseum hangen schilderijen, Chinese portretten en  etsen op Chinese wijze. Leerlingen van de Academie voor Beeldende Kunst hebben het werk van Mon nagevolgd  (‘herbekeken’ ) en nieuw werk gecreëerd dat in de pandgang van het museum te zien is. Ook in de academie zelf kan je hun werk gaan zien.

Zijn hoofdwerk ‘Lijdend China’ (1943-1944) is Europees geïnspireerd en toont een Christus met kruis te midden van sukkelaars die in stoet richting Peking trekken. Een duplicaat kan je gaan bewonderen in de museum kelder. Het origineel hangt in de inkomhal van het Geelse stadhuis. Waar in een schepenkamer het wonder schone tafereel  ‘De aanbidding der Wijzen’ (1938) hangt : Maria is een ‘Chinese’ Maria en kerstnacht is een ‘Chinese’ nacht met mandarijnen. Onderaan op het tafereel is  een tekst geschreven door een befaamd Chinese kunstenaar,die bevestigt dat het tafereel gemaakt is  door Fang Hsi Sheng – ‘Zeldzame Deugd’, onze Mon Van Genechten. Je kan deze geslaagde expo gaan bewonderen op donderdag,vrijdag,zaterdag en zondag tussen 14 en 17 uur. Begin in het museum.

mei 13th, 2018|

Nieuwsbrief