Nieuws

Home/Nieuws
Nieuws2022-10-24T15:15:35+02:00

“Verbind je met het licht” – Adventswake

We starten de advent met het thema : “Verbind je met het licht”.

In alle duisternis is een vonkje vuur, een sprankeltje licht genoeg om die duisternis te
verdrijven. Jezus wil dat licht zijn voor ons: zijn blijde boodschap wil dat vonkje vuur zijn dat ons
wegleidt van de duisternis. Die weg mogen we bewandelen, opdat we, zoals Jesaja het noemt,
zouden wandelen in het licht van de Heer.

We nodigen je deze week uit op onze adventswake op woensdag 30 november om 19.00 u. in de kerk van St.-Dimpna! Na de viering is er onze jaarlijkse “soep op de stoep”. Zo steunen we welzijnszorg! Van harte welkom!

november 28th, 2022|

Vredeslicht 2022 op weg naar Geel!

Vrede begint bij jezelf!

Vredeslicht 2022 in Geel!

 

15 november 2022

Op dinsdag 15 november 2022 werd het vredeslicht aangestoken in Bethlehem. De twaalfjarige Sarah Noska uit Saksen, werd uitgekozen om het vredeslicht dit jaar in Bethlehem te gaan halen en naar Opper-Oostenrijk te brengen. Haar bereidheid om te helpen en haar toewijding tot een Oekraïnse klasgenoot waren de reden waarom zij werd gekozen.

2 december 2022

Feestelijk versierde dennenbomen, de ‘Golden Voices of Gospel’ en vele  kerstliederen zorgen dit jaar voor een gezellige kerstsfeer op het ‘Adventsffestival of 100,000 Lichter 2022’ aan de vooravond van de eerste advent. Iedereen kijkt uit naar het verwelkomen van het vredeslicht. Wellicht het hoogtepunt van de avond. Een avond waar miljoenen mensen in Europa aan de buis vastgekluisterd zitten. Een aanrader voor wie in de juiste sfeer van het kerstgebeuren wil komen. Dit jaar positioneert de Duitse stad Sühl (35000 inwoners) zich als ideaal uithangbord. Deze Duitse stad, gelegen in de deelstaat Thüringen (met als hoofdstad Erfurt), situeert zich ongeveer 100 km ten noorden van Nürnberg. Geen rechtstreekse uitzending echter dit jaar omwille van het W.K. voetbal, maar niet getreurd, op vrijdag 2 december is het weer zo ver, dan kunnen we op ARD 1 de grote vredeslichtshow zien met Florian Silbereisen. Een weekje extra geduld dus nog om je tv op het juiste kanaal te zetten. (proximus TV kanaal 200 en telenet kanaal 170) Wij kijken allemaal mee!

november 21st, 2022|

Afscheid van Jan Mertens

Met diepe droefheid melden we u het overlijden van Jan Mertens, oud-pastoor van St.-Amands. Jan werd geboren te Mol op 1 december 1937 en is zachtjes ingeslapen te Geel op 12 november 2022. Hij werd tot priester gewijd op 7 juli 1963 in Antwerpen.

Jan was o.m. onderpastoor in Geel St.-Amandus (1970-1979) en (1985-1989) en St.-Dimpna (1980-1985) en vervolgens pastoor in Geel St.-Amandus (1989-2007), in Geel St.-Apollonia (1998-2007), Geel H.Hart (2001-2005) en Geel St. Gerebernus (2001-2007).

Daarnaast was hij o.m. ook proost sociale werken in Turnhout en deken in dekenaat Geel (oud) (1994-2004) en pastoraal rusthuismedewerker in Geel WZC Zusterhof (2009-2015).

Jan, we gaan je missen. Rust in vrede, thuisgekomen bij God en al degenen die jou zijn voorgegaan.

De uitvaartliturgie voor Jan had plaats in de St.-Dimpnakerk op donderdag 17 november om 10.00 u.

 

november 14th, 2022|

Eigentijdse gezinsviering in de kerk van Elsum

In december 2022 zal het 45 jaar geleden zijn dat in de parochiekerk van Elsum de eerste kinderviering het licht zag, met pastoor Houtmeyers als grote inspirator.  Het meest moderne kerkgebouw van Geel leende zich daar trouwens perfect toe (en nog steeds).  Sindsdien was er onafgebroken elke week een eigentijdse viering… tot corona ten tonele verscheen en heel wat zekerheden aan het wankelen bracht.

Intussen zijn er heel wat watertjes doorzwommen, het ene water al wat dieper dan het andere.  De naam ‘kindervieringen’ gebruiken we intussen al enkele jaren niet meer.  Door de steeds drukkere agenda’s van kinderen en hun ouders zagen we het aantal jonge gezinnen doorheen de jaren tot onze spijt stelselmatig afnemen.  Onze meest trouwe kerkgangers zijn vaak al even de 50 of 60 gepasseerd, maar dat doet niets af aan hun enthousiasme.  We zijn als ploeg maar wat blij met hun positieve inbreng.  Ze trotseren intussen zonder schroom de  microfoon bij de interactieve duidingsactiviteiten en zijn immer attent na een geslaagde viering, na een ‘rakende’ getuigenis, na een fijne activiteit of een mooie bezinningstekst. Een heel dankbaar publiek, waar wij als ploeg op onze beurt ook heel dankbaar voor zijn…

En hiermee hebben jullie ineens ook al een glimp opgevangen van de zaken waar we op inzetten: het uitwerken van de boodschap van het evangelie in een sprekend thema dat 1) vooraan in de kerk visueel voorgesteld wordt door onze creatieve handen ; 2) verwoord wordt in vlot verstaanbare teksten door onze schrijvers;  3) verduidelijkt wordt door onze vertellers in een levendige interactie met de kerkgangers (al dan niet gekoppeld aan een spelenderwijze activiteit voor jong en oud) en last but not least 4) opgeluisterd wordt door onze enthousiaste gitarist-zangers met  toepasselijke muziek.

Onze missie???

De waarden en de woorden van Jezus – als mens tussen de mensen, in al zijn eenvoud – op een creatieve, enthousiaste, eigentijdse en vooral vlot verstaanbare manier bij de mensen brengen.

We zien als één van de grote voordelen van de Pastorale Eenheid dat er voor ieder wat wils kan worden geboden o.a. door het goed uittekenen van de geloofsbelevingsmomenten.  De ene zweert immers bij een plechtige Hoogmis, daar waar een andere het allemaal liever een beetje losser ziet.  We hebben zelf ooit uit een homilie onthouden dat de barmhartige Samaritaan zich ook niet zo strikt aan de geldende regeltjes hield, maar het vooral belangrijk vond zijn hart te volgen.  Dus los van de misschien wat ongewone vorm, wil onze boodschap er altijd één zijn van hoop, van verbinding tussen mensen, van goedheid en barmhartigheid, van solidariteit met wie het moeilijk heeft, van jezelf graag zien om van daaruit de ander oprecht graag te kunnen zien. Een boodschap dus van Liefde met de grote L, zoals Jezus ze ons voorleefde.

We zouden hier nog graag getuigen over zoveel lief en leed dat al gedeeld werd binnen het kerkgebouw en buiten aan de kerkdeur en over de loyale bak- en kookkunsten van onze kerkgangers voor een feestelijk samenzijn of voor het goede doel.  Maar een parochieblad heeft nu éénmaal ook zijn beperkingen.

Maar… Voel je ergens iets kriebelen als je dit leest? Wil je wel eens proeven van ons recept?

Minimaal twee keren per maand [jammer genoeg (nog) niet op vaste zondagen] staat de gezinsvieringenploeg paraat op zondag om 10u30.  Het zou maar wat fijn zijn mochten we onze kerk van Elsum terug wat meer zien vollopen op zondag, ook met jonge gezinnen en kinderen.

Zullen we ineens ook maar een warme oproep doen?  Iedereen die nog wat engagement op overschot heeft, is heel erg welkom om onze ploeg te komen versterken. Nieuwe ideeën, nieuwe energie… We zien iedereen met een frisse blik en een open geest maar wat graag komen! We kunnen alle talenten gebruiken: vertellers, tekstschrijvers, knutselaars, zangers.  En je bepaalt uiteraard zelf je tijdsbudget… Wie zich geroepen voelt om op één of andere manier mee te werken, aarzel aub niet om contact op te nemen met Lief Mannaerts ([email protected]).   Je bent echt meer dan welkom!

Gemakshalve vermelden we voor 2022 nog de zondagen met een gezinsviering in Elsum:

  • 23 oktober
  • 6, 20 en 27 november
  • 18 en 25 december.

Misschien ook nog even aanstippen dat onze eigen muzikant tijdens de kerstviering bijgestaan wordt door een kerstharmonie van eigen bodem.  Je krijgt er dus gelijk ook zomaar een prachtig kerstconcert bij.

Hopelijk treffen we mekaar één van de komende zondagen?  We zien je maar wat graag komen!

 

oktober 19th, 2022|

Wijding Gummaruskapel

Op zaterdag 15 oktober kwamen in Zammel heel wat mensen samen voor de wijding van de Gummaruskapel. De kapel is jarengeleden van de grote steenweg verplaatst naar de Goorakker. In aanwezigheid van de deken van Lier, de Gummarusstad bij uitstek, vierden we feest.

De harmonie opende met een mooi ingetogen muziekstuk, waarna het lied van Zammel werd aangeheven.

Namens het parochieteam heette Frans en Marcel ons welkom. Zij vertelden een stukje geschiedenis van de kapel.

Daarna volgde de officiële inzegening met een lezing door Lut en de wijding door de pastoor.

Deken Jan uit Lier nam dan het woord en vertelde over de Gummarusdagen in Lier, die ook dit weekend plaatsvonden.

Voor we nog luisterden naar de harmonie met twee feestelijke stukken, overhandigde de familie van pastoor Jef Seuntjes aan Pater Vincent een kelk om mee te nemen naar de nieuwe parochie in het geboortedorp van pater Vincent in Oeganda, een emotioneel moment.

En op de feestelijke tonen van de harmonie, genoten we nadien nog vele uurtjes op de receptie. Dank aan iedereen die aanwezig was voor een fijne organisatie en fijne namiddag.

oktober 16th, 2022|

Een welgemeend dank je wel!

17 OKTOBER 2022 WERELDDAG TEGEN DE EXTREME ARMOEDE

De commentaren in het gastenboek waren duidelijk: mooie tentoonstelling over betaalbaar en gezond wonen, mooie presentatie, warm onthaal….

Dankjewel aan iedereen die aan deze tentoonstelling heeft meegeholpen, dankjewel aan iedereen die op zaterdag en zondag een bezoekje bracht aan de welkom.

Dankjewel ook aan alle kerkraden en plaatselijke kernen die een wit laken uithingen met de knoop erin. We hopen dat jullie er volgend jaar ook weer allemaal zullen bij zijn op 17 oktober 2023.

oktober 5th, 2022|

Nieuwsbrief