Nieuws

Home/Nieuws
Nieuws2022-01-18T14:59:12+01:00

Aureooljounalistiek

Midden in onze lokale gemeenschap staat de kerk, met een naam. Maar ken je ook de mens achter die naam? In de gloednieuwe podcast Aureooljournalistiek brengt erfgoeddienst Stuifzand korte vertelsels over de heiligen waarvan iedereen de naam kent, maar weinigen het verhaal. Vanaf nu kan je elke week een aflevering beluisteren op alle bekende podcastkanalen, zoals Spotify en Google podcasts.

Naast heiligen uit onze Geelse parochies als de Heilige Dimpna en  Laurentius (patroonheilige van de comedians) en patroon van de kerk in Zammel, komen ook andere heiligen uit de Kempen naar voor zoals Odrada uit Balen en Gertrudis (beschermster tegen ratten en muizen). Zij worden tot leven gewekt door leerlingen van de Geelse muziekacademie. In enkele minuten leer je welk verhaal er schuilt achter de naam van de kerk in jouw dorp, in jouw gemeenschap.

‘Aureooljournalistiek’ is te beluisteren op Spotify, Apple podcasts, Google podcasts, Podbean, Amazon Music, PlayerFM, Listen Notes en Deezer.

Online luisteren kan op:  https://aureooljournalistiek.podbean.com/

 

januari 16th, 2022|

Aangepaste viering van Sint -Antonius in Bel

Zondag 23 januari om 10.00 u. ben je van harte welkom op de gebedsviering van St.-Antonius in de kerk van Geel Bel. Ze zal worden opgeluisterd door het koor en er zal gevierd worden. Door de corona-omstandigheden zal er dit jaar GEEN dierenzegening zijn en ook geen verkoop van goederen in de parochiezaal. We wensen de mensen van Bel een fijne dag toe en een mooie viering in deze bijzondere omstandigheden en hopen dat we volgend jaar terug kunnen vieren met alles er op en er aan!

januari 14th, 2022|

Gelukkig Nieuwjaar

De tijd vliegt snel, gebruikt hem wel. Een oud spreekwoord dat oh zo waar is. Hoe ouder je wordt, hoe sneller het loopt,… en dat mag ik zelf al ondervinden,… Het voorbije jaar was weer anders dan anders, en of we het nu graag hoorden of niet, “corona” gooide het hele jaar weeral om. Het blijft vreemd, zo een pandemie, maar aan de andere kant merkte je het voorbije jaar ook hoe mensen zich aanpassen aan het nieuwe normaal en zich op een creatieve manier gaan organiseren en vooral hoe ze elkaar blijven steunen en helpen.

En wat brengt 2022? Niemand die het echt weet en voorspellen kan… Mogen we eindelijk nog eens in april en mei onze communies vieren? Mogen we eindelijk met onze Dimpna – ommegang de straten van Geel verblijden? Mogen we eindelijk nog eens zonder mondmaskers naar de eucharistie en mogen we weer met een grotere groep samen vieren? Eindeloos veel vragen komen op ons af en vele van die vragen krijgen nu nog geen antwoord… En dan mag ik hier nieuwjaarswensen schrijven…

Een goede gezondheid? Niet teveel miserie? Vrede in de wereld en geen honger meer? Een klimaat waar we eindelijk met z’n allen samen aan gaan werken zodat de opwarming stopt? Waar moet ik beginnen…

Misschien beging ik gewoon met eenvoudig iets te vragen. We vragen Gods zegen over het nieuwe komende jaar 2022. We vragen Gods zegen over onze families, onze stad, ons land, de wereld.

 

Lieve God,
Mag de kracht van uw Liefde ons zegenen op onze weg, ons behoeden en bewaren.
Uw liefde zal ons geen geweld aandoen.
Mag de kracht van uw Liefde ons zegenen in het nieuwe jaar, ons hoop en troost geven.
Uw liefde die zich altijd weer een weg baant naar ons mensen.
Mag de kracht van uw Liefde ons verwarmen en inspireren.
Mag zij sterker worden dan afbrekende machten van oorlog, geweld en dood.
Mag de kracht van uw Liefde ons zegenen en ons vertrouwen versterken dat Liefde onze bestemming is
en dat U in die Liefde levend aanwezig bent en uw aandacht richt op ons. Amen. (Marinus Vandenberg)

 

Het ganse team van de pastorale eenheid wenst u een gelukkig Nieuwjaar.

december 30th, 2021|

Dank je wel voor jullie wensen!

“Ik wilde jullie al op 23 december bedanken,” zei de blije verantwoordelijke van het tijdelijk asielcentrum in Zonnedauw. Dank je wel voor de kerstwensen die verschillende communicanten schreven en die we 23 en 31 december bezorgden aan de vluchtelingen, vrijwilligers en personeel. Op de foto zie je de wensen van 23 december.

“Als ik kon, nodigde ik jullie allemaal uit om te komen, maar met de corona… Het is zo fijn om wensen te krijgen want wij zijn een open huis! De wensen komen aan het venster zodat iedereen ze kan zien, en met de koffie zetten we heerlijke koffie voor onze vrijwilligers! Super bedankt!”

En zo vertrok ik blij terug naar huis, blij omdat onze communicanten anderen blij maakten! Dank je wel allemaal!

 

 

december 9th, 2021|

Communicanten in actie: wat een talent!

Onze eerste communicanten en vormelingen zijn van start gegaan in onze pastorale eenheid! Corona strooit op dit moment weer serieus roet in het eten van de voorbereiding, maar ook thuis zitten zij niet stil. Ga zeker regelmatig eens kijken bij “communicanten online” waar op dit moment hun namen nog steeds bijkomen! Wat een talent en respons!

De eerste communicanten van St.-Dimpna hadden nog wel het geluk dat ze met een groep konden samenkomen! Zij maakten deze prachtige talentenboom!

Via deze weg dank aan alle helpers van de catechese in Geel! Hopelijk wordt alles snel terug een beetje normaal!

 

november 19th, 2021|

Christus Koning! Feest voor de chiro.

In deze periode vieren we weer Christus Koning, de laatste zondag van het kerkelijk jaar, maar wat weten we eigenlijk van dit feest? Het werd ingevoerd door paus Pius XI in 1925 ter gelegenheid van de 1600-jarige viering van het Concilie van Nicea. Op de laatste zondag van het kerkelijk jaar staat een prachtig evangelie centraal: Jezus neemt plaats op zijn troon (zoals een koning) en gaat (zoals een herder) schapen en bokken scheiden.  Traditioneel is het zondag ook hét feest van katholieke jeugdbewegingen, in het bijzonder Chiro. De jeugdbewegingen waren opgericht om jonge mensen te vormen tot geëngageerde gelovigen, die hun beste talenten inzetten voor Gods Koninkrijk. In In Geel vierden onze chiro’s van Larum, Bel, Elsum, Ten Aard, St.-Dimpna, Punt, Zammel en Holven vieren dit de afgelopen weekends elk op hun eigen manier en wij zagen dat het goed was!

november 15th, 2021|

Nieuwsbrief