Binnenkort is het weer Kerstmis. Traditiegetrouw zetten wij ons met onze pastorale eenheid weer in om het vredeslicht uit Bethlehem te verspreiden. Op deze pagina kunt u meer naar onder zoals elk jaar weer het verhaal van het vredeslicht volgen! Wij werken samen met http://www.vredeslicht.be

Op 17 november werd dit jaar het vredeslicht ontstoken in de geboortegrot van Bethlehem. Het internationale kerstsymbool werd vanwege de oorlogssituatie in het Heilig Land door een christelijk kind uit Bethlehem meegebracht uit de grot van Jezus’ geboorte. De 12-jarige Pillar Jarayseh stak het licht aan.

(c)  OTS – ORF

Het licht werd vervolgens – vanwege het beperkte vliegverkeer naar Tel Aviv – naar Amman  gebracht en van daaruit met een vliegtuig van Austrian Airlines naar Oostenrijk werd gevlogen.

De 10-jarige Michael Putz uit Steyr, ORF-vredeslichtkind van 2023, nam het licht in ontvangst op de luchthaven in Wenen-Schwechat. Er waren tal van prominenten aanwezig.

(c) OTS – ORF

Staatsgouverneur Thomas Stelzer: “Ik ben blij dat we dit jaar onder moeilijke omstandigheden het licht van de vrede hebben kunnen brengen. De vredesboodschap is relevanter dan ooit en een taak voor ons allemaal om er dag na dag voor te werken en op te komen. Met het Vredeslicht brengen we cohesie, solidariteit en hoop op de voorgrond.”

(c) OTS – ORF

De behulpzame tienjarige leerling uit Steyr werd gekozen vanwege zijn inzet voor de padvinders, de jonge brandweer en de misdienaars. “Ik ken het vredeslicht al vanaf jonge leeftijd, omdat het bij ons thuis hoort bij Kerstmis.”

Op zaterdag 2 december keken we met velen naar het jaarlijkse “Adventsfest der 100000 lichter”. De show werd rechtstreeks uitgezonden vanuit de Duitse stad Sühl. Deze stad met 35.000 inwoners is gelegen in de deelstaat Thuringen en situeert zicht ongeveer 100 km ten noorden van Nürenberg. DJ Ötzi mocht dit jaar het vredeslichtlied zingen en vredeslichtkind Michael Putz ontstak het licht.

Het licht zal zich vanaf nu verspreiden over de hele wereld, net zoals elk jaar. Wij ontvangen het ook in Geel.

Op maandag 11 december werd het vredeslichtje uit Tilburg overgedragen naar Geel. We werden zoals ieder jaar warm verwelkomd door Ambassadeurs Adrie en Marion die het licht doorgaven aan Marcel.

Verschillende mensen van buiten Geel komen het vredeslicht al halen.

Op zaterdag 16 december boden wij het aan onder de toren van de centrale St.-Amandskerk van 14.00 tot 16.00 u.  Al bij de aankomst van het licht was er een flink aantal mensen, jong en oud aanwezig om Adrie en Marion uit Tilburg te verwelkomen. Na een kort bezinningsmoment namen vele mensen het lichtje mee naar huis.


Om 16.00 was er een vredeswake in de kerk waar onder meer onze burgemeester, pater Vincent namens de PE, iemand uit de middenveldorganisaties, iemand van het onderwijs, iemand uit de Surinaamse gemeenschap en vertegenwoordigers van de moslimgemeenschap een korte vredesboodschap uitspraken. Het werd een indrukwekkend gebeuren in een volle kerk.

Het vredeslicht kan ook meegenomen worden vanuit de Kerstvieringen in alle Geelse kerken op 24 en 25 december.
Breng het vredeslicht van Bethlehem bij zoveel mogelijk mensen in zoveel mogelijk straten van Geel!

Laat weten waar jouw kaarsje brand en stuur een mailtje naar [email protected]

Vrede voor iedereen!

 

Vanuit Geel brandt het licht dit jaar op volgende plaatsen:

Mol:

Basisschool De Regenboog – Holven:

KWB – bestuur St.-Amands:

Essen – Kalmthout:

Vicariaat Kempen:

Vierde leerjaar VBS Top@punt – Geel

Klas RKG 2e lj – Basisschool Winkelomheide

Samana Geel – Punt

Klas RKG 5e en 6e lj – Basisschool De Bollenboom  Zammel

Schaapsdijk

Rozendaal

Kapelstraat

Bijbelgroep “5 broden en 2 vissen”

Vorselaar

Leschot

Begraafplaats Eikevelden

Hazenhout

Brigandshof

Vredeswake St.-Amandskerk

Kievermont kapelletje

Kievermont

St.-Jozefskerk Holven:

WZC – Onze Lieve Vrouw

Technischeschoolstraat

Herentals

Stadsbestuur Geel

Koba Geel

Vereniging Bondru voor Surinamers in de Kempen

VZW Aif

’t Origineel

Kerstviering VBS De Droomgaard – Geel

Bezinningsgroep Bijbel en Leven

Logen

Holvenstraat

Lichtaart

Okan – Geel

BLO en BKO De Ark MPI – Oosterlo

Lesschot

Kerstvieringen S.A.G. – Geel

Buso MPI ) Oosterlo

WZC Zusterhof

WZC Laarsveld

’t Eegdeken

WZC Astor

St.-Amandskerk

Schuttershof

Kerk Winkelomheide

Kerstvieringen in Geel

 

 

Na het feest van Driekoningen sluiten wij het vredeslichtverhaal van 2023 af. Bedankt aan allen die mee op weg gingen om het vredeslicht te verspreiden doorheen Geel en omstreken. Tot volgend jaar!