Op het pastoraal forum van 28 oktober werd er geklonken op de visietekst voor onze pastorale eenheid die na een proces van 2 jaar op weg gaan, is afgewerkt. Hieronder vinden jullie het resultaat.

Maar we begonnen met het filmpje over onze pastorale eenheid. Heb je het nog niet gezien? Klik hieronder!

Gedurende twee jaar dachten we op ons forum na met vele mensen over waar we met onze pastorale eenheid voor staan en waar we heen willen gaan!

Lees het resultaat van het harde werk zeker na!

Visietekst pastorale eenheid

Na de pauze en het feestelijk drankje, begonnen we aan de synodale weg. Een project dat we samen met paus Franciscus en de hele wereldkerk zullen gaan!

Op 17 oktober gaven bisdommen wereldwijd het startschot voor breed en diepgaand overleg van basis tot top. Het synodaal proces in 7 quotes.

  1. Een synode is geen parlement of opiniepeiling, maar een kerkelijk evenement met de Heilige Geest als hoofdrolspeler. Zonder de Geest is er geen synode.
  2. Het is tijd om anderen in de ogen te kijken en te luisteren naar wat ze te zeggen hebben, om een band op te bouwen, om gevoelig te zijn voor de vragen van onze zussen en broers. om ons te laten verrijken met andere charisma’s, roepingen en taken. Echte ontmoeting vormt ons om en schept kansen.
  3. Het wordt een trage en vermoeiende oefening om echt te leren luisteren naar elkaar: bisschoppen, priesters, religieuzen, leken, alle gedoopten. Zonder pasklare antwoorden.
  4. Iedereen in staat stellen om deel te nemen, is een essentiële kerkelijke plicht!
  5. Als we van een synodale kerk willen spreken, kunnen we niet tevreden zijn met schijn. We hebben inhoud, middelen en structuren nodig die dialoog en interactie tussen priesters en leken vergemakkelijken.
  6. Priesters moeten zich niet opstellen als heer des huizes, maar als herder. We hebben niets aan intellectualisme. Vermijd de zelfgenoegzame houding van: We hebben het altijd zo gedaan.
  7. Dan zullen we een structureel synodale Kerk worden, waar iedereen zich thuis kan voelen en aan bijdragen. We zullen een luisterende Kerk worden, een nabije Kerk die de wonden en harten van de wereld heelt met Gods balsem.

Op onze volgende forums gaan wij hier verder mee aan de slag.

Noteer alvast 22 februari 2022 in je agenda! Dan komen we terug samen in het ontmoetingscentrum van Elsum om 20.00u. Je bent verwacht!