Op vijf maart start de veertigdagentijd. In de liturgie in onze kerken zal er natuurlijk aandacht aan besteed worden. Naast de aangepaste lezingen van de veertigdagentijd, zal er ook regelmatig aandacht zijn voor de actie van Broederlijk Delen. De misblaadjes staan vaak in dit thema. Elke parochie zal op zijn eigen manier de actie van Broederlijk Delen zichtbaar maken in de kerkgebouwen, zodat we ook visueel ons voorbereiden op Pasen. Het oog mag ook wat hebben he! Dank alvast nu aan al de vrijwilligers die het elk jaar weer voor elkaar krijgen. In Kerk en Leven besteden we elke week aandacht aan de liturgie en de actie van Broederlijk Delen.
Wij wensen iedereen een deugddoende veertigdagentijd toe, samen op weg naar Pasen.
Een aanrader voor deze veertigdagentijd is de dagelijkse gebedspodcast “Bidden onderweg”. Elke dag krijg je een kleine Bijbelse impuls voor de dag. Klik hier voor de website van “biddenonderweg”
Speciaal voor de veertigdagentijd is er een podcast in samenwerking met Kamino – de jeugddienst van het bisdom.
Klik hier voor de podcast rond de veertigdagentijd
Aswoensdag – 5 maart – Broederlijk Delen
Met meer dan 100 mensen starten we in onze kerk de veertigdagentijd met een mooie viering. Daarna trok de getrouwe groep actievelingen naar de parochiezaal voor de startavond van Broederlijk Delen. We hebben onze veertigdagentijd goed ingezet met gebed, zang en actieve betrokkenheid op het wereldgebeuren.
Eerste zondag – eerste week van de veertigdagentijd
We horen deze week in de liturgie het eeuwenoude verhaal ‘mijn vader was een zwervende Arameeër’. Elk jaar opnieuw tijdens de sedermaaltijd wordt deze tekst luidop voorgedragen. Het verhaal herinnert aan de tocht uit Egypte, uit de slavernij. Ook Jezus herinnert zich de verhalen van zijn volk. Hij vindt er kracht in om voor geen enkele macht, geen enkele verleiding te buigen. Enkel voor God buigt hij. Hij kiest om recht te doen aan wie uitgesloten wordt en het leven te dienen. Broederlijk Delen stelt zich deze week de vraag hoe wij omgaan met voedsel. De vruchten die de aarde voortbrengt, zijn ons gegeven. Een mand met veldgewassen drukt onze dankbaarheid uit. Je zal ze zeker in sommige kerken zien staan!
Tweede zondag – tweede week van de veertigdagentijd
Op de tweede zondag van de veertigdagentijd horen we hoe Abraham God als een beschermend schild ervaart. Hij stelt zijn zekerheid in diegene die de belofte heeft uitgesproken. De veelheid van sterren – ‘tel de sterren’ – zijn voor hem een teken van Gods kracht. Het evangelie plaatst Jezus in dialoog met Mozes en Elia. Ze praten met elkaar over zijn uittocht. Even valt er licht op de berg, over de uittocht die Jezus gaan moet. In gebed zet Jezus zich in het spoor van de profeten, die zich niet terugtrokken als het moeilijk werd. Als symbool voor deze zondag in de veertigdagentijd kiest broederlijk delen voor een wereldbol. Een wereldbol met cadeaulint verwijst naar de aarde die ons gegeven is. Het is onze verantwoordelijkheid om haar grenzen te respecteren. Wat kan jij doen om je CO2-uitstoot te verminderen?
Derde zondag – derde week van de veertigdagentijd
Op de derde zondag van de vasten is het symbool een groen vijgenblad. Het groene (vijgen)blad verwijst naar de nieuwe kansen die wij krijgen om onrecht te keren en te kiezen voor het leven. Elke dag, elke week opnieuw kan je kiezen om iets nieuws te beginnen. Maak jouw keuze. We leren we Gods naam kennen. ‘Ik zal er zijn’ is een belofte die hoop geeft en toekomst opent. Een stem die ons oproept tot verzet tegen onrecht. Niet éénmaal, maar iedere tijd opnieuw. Het verhaal van de vijgenboom (Jeruzalem) in de wijngaard (Israël) toont ons dat God niet zonder mensen kan. De vijgenboom die geen vruchten meer draagt, staat voor het leven dat bedreigd is. Iedereen, het volk en zijn politieke leiders, moet hierin zijn verantwoordelijkheid opnemen, mag zijn schuld niet afwentelen. ‘Ik zal er zijn’ daagt ons uit steeds nieuwe kansen te creëren.
Op komst!
29 maart – koffiestop op de markt in Geel van 9.00 tot 12.00
29 maart- activiteit voor onze communicanten van 13.00 tot 16.30
29 – 30 maart: eerste omhaling Broederlijk Delen in onze kerken
12 – 13 april: Palmzondagvieringen volgens weekendschema met tweede omhaling Broederlijk Delen in onze kerken
Maandag 14 april – 19.00 u – Boeteviering in de St.-Dimpnakerk
Er is geen avondviering met aanbidding in Elsum.
Donderdag 17 april – 19.00 u – Viering Witte Donderdag in de St.-Amandskerk
Donderdag 17 april – 20.00 u. – Stille aanbidding voor het Heilig Sacrament in de weekkapel van Elsum.
Vrijdag 18 april – 15.00 u – Geleide Kruisweg in de kerken van: Stelen, St.-Dimpna, St.-Amands
Vrijdag 18 april – 19.00 u. – Viering Goede Vrijdag met kruishulde in de St.-Amandskerk
Er is geen avondviering in Elsum.
Zaterdag 19 april – 20.00 u – Feestelijk paaswake met doopsel van catechumenen in de St.-Amandskerk
We vieren met al onze geloofskernen samen de verrijzenis van Jezus. We hopen dat we met velen zijn, om onze dopelingen feestelijk op te nemen in onze gemeenschap, om samen ons geloof te vieren!
Er zijn zaterdagavond geen avondvieringen in Larum, Oosterlo, Bel en Winkelomheide.
Zondag 20 april – Paasvieringen volgens het gewone zondagsschema. (Gezinsviering in Elsum om 10.30u.)
Maandag 21 april – 9.00 u. – Viering in de St.-Amandskerk.
Er is deze avond geen viering met aanbidding in Elsum.
Warm aanbevolen
Op Goede Vrijdag 18 april organiseert Huis Perrekes om 17.00 een opvoering van het Requiem van W.A.Mozart door het Kuijken Srijkkwartet. Deze opvoering gaat door in de kerk van Oosterlo. Inschrijving kan via www.perrekes.be en na betaling van 20 euro op BE46 7333 1114 7536
Maandag 21 april: uniek paasconcert in de Kapel van het Domein.
De vrienden van de kapel, zijn enorm trots te mogen aankondigen dat het gemengd seniorenkoor “Aard Nouveau” uit Geel Ten Aard, ons een uniek Paasconcert aanbiedt in onze kapel op 2de paasdag
( maandagnamiddag 21 april 2025) om 14:30 uur. Komt allen en beleef samen het wonder van Pasen! Dirigent Jos Van Reempts neemt ons mee op een muzikale reis door het lijden, sterven en de opstanding van Jezus. Wij hopen dat het paasverhaal u tijdens dit concert mag raken en bemoedigen! Deel aub dit bericht met je familieleden en vrienden, om hen ook op de hoogte te brengen van dit uitzonderlijk evenement, het is werkelijk de moeite waard! Plaats van het gebeuren: De kapel van het domein nabij sas 7 Brijloopsedijk z/n in Geel Ten Aard. Een inkomkaart kost 10 € en is op voorrand te betalen op bankrekening BE25 7330 4511 0282 . (paasconcert) Vermeld het aantal inkomkaarten en je adres of telefoonnummer. We hanteren het principe van betaald is pas ingeschreven en de volgorde van betaling geldt als volgorde van inschrijving. Wacht dus niet te lang met reserveren. We zien ernaar uit om dit met jou te mogen beleven. Met de inkom steun je trouwens een goed doel. In het missiegebied van onze missionaris Peter Gijs is een groot gebrek aan basisvoedsel. Wij hopen echter u te mogen ontmoeten. Ben je na betaling toch belet op de concert dag, neem dan met ons contact.