Opdrachtjes voor januari – februari!

 

 1. Na het kruisje bij het begin van de viering, en als we om vergeving hebben gevraagd, dan maakt de priester het even stil om te bidden. Bidden is praten met God, maar ook naar hem luisteren. Wat heeft hij jou te vertellen? In de viering doen we dit trouwens enkele keren, spreken tot God.

 

We bedanken hem voor iets, voor de mooie dag, voor onze vrienden, …

Waar zou jij God voor willen bedanken? Schrijf het eens op en vertel het aan mama of papa, broer of zus, oma of opa…

Soms vragen we iets aan God… dat hij iemand wil genezen, ons wil helpen, …

 

Wat zou jij willen vragen aan God? …

Soms kan je ook gewoon zomaar tegen hem vertellen… wat vertel jij?

Via onderstaande link getuigen kinderen over bidden…

https://www.youtube.com/watch?v=Gw6ZhgxG_dU

 

 1. Een gebedsdoos in huis … 

Kennen jullie een grabbelton? Een doos met een gat erin en daaruit mag je iets ‘trekken’. Kunnen jullie zo’n ‘gebedsdoos’ maken? Zoek een doos en versier de doos zodat duidelijk wordt dat het een ‘gebedsdoos’ is.
Leg naast de doos een hele stapel kleine papiertjes. Bedoeling is dat elk lid van het gezin of de familie op een briefje schrijft voor wie hij of zij wil bidden. Voor welke mensen wil jij bijzonder bidden: voor een buurvrouw die ziek is, voor een kindje uit de klas dat verdrietig is, voor iemand die je zag op Karrewiet, … ?
Stop de briefjes in de gebedsdoos. Af en toe (bv. elke week op zondag) mag elk gezinslid een briefje uit de doos trekken. Bedoeling is dat je de volgende  week dan extra probeert te bidden voor de persoon of personen die op het briefje vermeld staan. Belangrijk is echter wel … voor je een briefje mag trekken …, moet je ook eerst een briefje schrijven en in de doos stoppen! We kregen een fijn voorbeeldje binnen!

 1. Ook Jezus leerde zijn leerlingen bidden…

Het is misschien wel een vreemd en moeilijk gebed. Door het veel te bidden zal je steeds beter begrijpen wat het gebed betekent.

 

Onze Vader, die in de hemel zijt,
uw naam worde geheiligd,
uw rijk kome,
uw wil geschiede op aarde zoals in de hemel.
Geef ons heden ons dagelijks brood
en vergeef ons onze schulden,
zoals ook wij vergeven aan onze schuldenaren,
en breng ons niet in beproeving,
maar verlos ons van het kwade.
Amen.

 

Een beetje uitleg … (bespreek maar eens samen met mama en papa)

Dit gebed toont eigenlijk wat bidden is …

 1. In de eerste zinnen spreken we God aan en we vertellen iets goeds over Hem. We geven Hem wat complimentjes.
 2. Daarna (vanaf ‘Geef ons …’) stellen we God enkele vragen. In het Onzevader vragen we om ‘brood’ (en eigenlijk om alles wat wij als mensen nodig hebben om te leven) en we vragen ook vergeving voor wat we niet goed hebben gedaan. We vragen een nieuwe kans om het goede te doen.
 3. Tenslotte eindigen we met ‘Amen’: amen betekent ‘akkoord’ of ‘ja’.

Wat vind jij nu het mooiste woord uit het Onze Vader? Vraag het ook eens aan anderen!

En nog een extraatje voor wie wil!

Schrijf het Onzevader eens op een groot wit blad. Neem vervolgens wasco’s of kleurpotloden. Ga met je mama, papa, oma, opa, broer, zus, meter en / of peter rond het blad zitten. Eén voor één mogen jullie een woord kleuren. Vertel ook altijd waarom je dat woord juist die kleur geeft. Misschien maakt één van jullie het woord kwaad ‘zwart’. En welke kleur geven jullie het woord ‘brood’ en welke kleur krijgt het woord ‘Vader’?

Je mag altijd je resultaat van je doos of gebed doormailen naar onze site!

[email protected]

 

Tot de volgende keer!

 

Opdrachtjes voor december!

 

Hoi lieve eerste communicanten, mama’s en papa’s

 

We zitten volop in de advent, we bereiden ons voor op Kerstmis! Hopelijk kunnen we snel elkaar terug in het echt zien, maar hier zijn we toch al met ons tweede mailtje, weer een klein stapje op weg naar de eerste communie!

 1. Bij Jezus ben je altijd welkom… Je kan altijd bij hem terecht… In de kerk kan je hem natuurlijk ontmoeten, maar ook dicht bij in je eigen hart… Vertel jij soms iets aan Jezus of waar kom jij hem soms tegen? Praat er eens over met iemand: mama, papa, broer of zus, de juf…

 

 1. Bij het begin van de viering in de kerk heet Jezus ons ook welkom, en wij begroeten hem. Wist je dat we niet zomaar zeggen: “Yo Jezus” of “Hoi”… Nee in de kerk hebben wij een heel speciaal teken… het kruisteken, het teken van de vrienden van Jezus. Weten jullie hoe het moet? Pastoor Bart uit Hoogstraten legt het heel eenvoudig uit… kijk maar en oefen alvast tegen jouw eerste communie!

 

Kruisteken maken – YouTube

 

 1. Soms maak je eens een fout niet? Soms heb je spijt van wat je deed, wil je het terug goed maken met je vrienden of mama en papa, wil je terug opnieuw beginnen. Wat doe jij als je ruzie hebt gemaakt? Wat doe jij als je een fout maakte? … Ook bij het begin van een viering in de kerk staan we hier even bij stil! We vragen aan God en elkaar om vergeving… Want bij Jezus krijg je steeds weer een nieuwe kans, mag je altijd opnieuw beginnen! Kennen jullie het verhaal van Zacheüs?  Hij had spijt van wat hij deed en kreeg bij Jezus een nieuwe kans, meer nog hij wilde zich inzetten voor anderen…

 

Opdrachtjes voor november!

 

Hoi,

fijn dat je langs komt op onze site!

 

 1. Je gaat op weg naar je eerste communie, op weg met Jezus!

Samen met mama, papa, broers, zussen, …

Ken jij Jezus al een beetje? Leer jij er over op school? Heb je al eens een verhaal van Jezus gehoord? Kan je er 1 navertellen? Spreek er eens over met mama en papa, of vraag het eens aan oma en opa!

 

Ken jij het verhaal van Bartimeüs? Hij werd door Jezus aangesproken en kon terug zien!

 

 1. In Geel zijn er heel veel eerste communicanten! Wij dagen jullie uit om zoveel mogelijk namen op onze website te krijgen!

Knutsel je voornaam, teken hem, versier hem mooi en stuur er een fotootje van door naar ons! Wij zetten het op onze website! Als je wil kan je hiervoor de kader gebruiken bij deze brief. Zo zien we echt dat jij een eerste communicant bent!  Of wees zelf creatief! Zet in je mailtje dat het is voor de eerste communie!

[email protected]

 

 1. Mama en papa gaven je bij je geboorte een naam en bij je doopsel spraken ze die uit in de kerk! Zo werd je een echte vriend van Jezus! Vraag mama en papa misschien eens waarom ze je je naam gaven. Ken jij de betekenis van je naam?