Op een mooie zonnige donderdag in mei, rijd ik om 9 uur ’s morgens naar de volkstuinen van VZW TUINHIER in Geel. De volkstuinen zijn gelegen in de groene zone achter de politie en brandweer in Geel . Ik word er onmiddellijk enthousiast onthaalt door Jan die me samen met enkele vrijwilligers een boeiende rondleiding en uitleg zou bezorgen. De volkstuinen in Geel bestaan nu een zestal jaar en hebben verschillende bedoelingen. Natuurlijk willen ze mensen laten kennismaken met tuinieren en mensen die thuis geen mogelijkheid hebben om te tuinieren de kans geven om hier eigen groenten en fruit te kweken. Dit is trouwens verbonden aan bepaalde voorwaarden en regels. “We gebruiken biologische methodes. We gebruiken bijvoorbeeld geen kunstmest, het mest dat we hebben wordt gesorteerd volgens bepaalde methodes. Zo gaan bijvoorbeeld resten van koolplanten in een aparte bak omdat er bepaalde ziektes aan kunnen komen,” vertellen ze.

Op onze tocht door de tuin passeren we verschillende vrijwilligers die alle aan het klaarmaken zijn voor de derde kleuterklas van basisschool de luchtballon. Zij komen een hele voormiddag op bezoek en kennismaken met het buitenleven. Dit brengt ons meteen bij de vele aspecten die samenhangen met volkstuinen en waar ik tot hiertoe nog geen idee van heb. “Eén van onze projecten heef te maken met scholen,” vertelt Jan.”We laten kinderen van de kleuterklas en lagere school kennismaken met verschillende aspecten van ons voedsel. Vele kinderen hebben geen enkele kennis van waar ons voedsel komt. Door hen te laten helpen met zaaien, oogsten en planten wordt voedsel voor hen concreet.” De kleuters van juf Stephanie zijn enthousiast. Ze gaan in kleine groepjes op stap door de tuin en de verschillende vrijwilligers begeleiden hen op de tocht door de tuin.

In het lokaal van de VZW is ondertussen iemand anders bezig met het voorbereiden van een heerlijke groetensnack. De kinderen mogen hun boterham versieren met groentes. “Wist je dat sommige kinderen zelfs bepaalde groeten niet kennen?” Ik verschiet hier toch wel van. De vrijwilligers zijn nu aan het werken aan een projectje zodat leerkrachten op basis van een handleiding met hun klas en 1 vrijwilliger op stap kunnen door de volkstuinen. Zo hoopt men nog meer kinderen te bereiken, want de manier van werken zoals ze nu doen is zeer arbeidsintensief. In de tuin staan daarom ook al op verschillende plaatsen infoborden over insecten, groenten, …

In de tuin ontmoeten we 1 van de oudste leden Jos. Hij kweekt ondermeer asperges op z’n perceel en is deze net aan het uitsteken met de kinderen van de luchtballon. Volgens hem is het een goede oogst dit jaar. Het enthousiasme van de mensen werkt hier aanstekelijk. “In onze tuin zijn er verschillende leeftijden en culturen die samenkomen,” vertelt een vrijwilliger. “Een Koerd, iemand uit Marokko, een familie uit de Caraiben… we moeten hier rekening houden met elkaar en leren veel van elkaar.” In de volkstuinen mag iedereen z’n eigen perceel bewerken. Zo kan ieder zijn creativiteit lagen blijken en leer je van elkaar. Contacten ontstaan vanzelf met elkaar al zijn er af en toe ook discussies, lacht Jan. De volkstuinen streven niet alleen naar goede contacten met de leden onderling maar ook met de buren. Zo is er goed contact met de landbouwers in de buurt, de stad, de buren, … al zijn er hier natuurlijk ook wel eens discussies, maar die proberen ze altijd zo snel mogelijk op te lossen door goede communicatie.

Sommige percelen van de tuin, worden ook beheerd door een school zelf, zoals het MPI in Oosterlo. Zij komen met leerlingen naar de tuin. Ook Samana heeft een projectje lopen. De uitrusting van de Samana tuin en de toegankelijkheid van het lokaal voor rolstoelen, welke we dit jaar willen realiseren is mogelijk met subsidies ‘plattelandsontwikkeling’ van de provincie Antwerpen. Ook bouwen we met deze subsidies een ‘ontmoetingsluifel’ en vernieuwen we de keuken om workshops te kunnen geven over duurzame voeding, budgetkoken, ….

Zo gaat men bijvoorbeeld bakken voor groenten maken op tafelhoogte, zodat mensen niet moeten bukken om toch te kunnen planten. In het verleden was er ondermeer nog een samenwerkingsproject met Alarm.

Bij een gezellig tasje koffie, sluiten we ons bezoek af. Zorg voor elkaar en zorg voor de aarde, zit helemaal ingebed in de filosofie van TuinHier. Dit is iets wat in alle culturen en religies terugkomt, en zo natuurlijk ook in de christelijke religie. God gaf ons de opdracht om goed voor de aarde te zorgen en dat is zeker iets wat hier gebeurd! Veel succes met alles wat jullie doen en dank voor de heel leuke ontvangst! Tijdens het laatste weekend van juni kunnen de mensen tijdens de open-tuindagen ook de volkstuin bezoeken. (Dirk Van den Broeck)